Show simple item record

dc.contributor.authorGili, Rocio Victoria
dc.contributor.authorLeeson, Sara
dc.contributor.authorCarlino, Belén
dc.contributor.authorContreras-Guillén, Ismael Alejandro
dc.contributor.authorXutuc, Daniel
dc.contributor.authorTeixeira Martins, Marcia Cristina
dc.contributor.authorDiaz, María del Pilar
dc.contributor.authorSegovia-Siapco, Gina
dc.contributor.authorOliveira Da Silva Pacheco, Sandaly
dc.contributor.authorPacheco, Fabio Juliano
dc.date.accessioned2024-07-04T18:27:35Z
dc.date.available2024-07-04T18:27:35Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationGili, R.V.; Leeson, S.; Carlino, B.; Contreras-Guillén, I.A.; Xutuc, D.; Martins, M.C.T.; Díaz, M.d.P.; Segovia-Siapco, G.; Oliveira da Silva Pacheco, S.; Pacheco, F.J. Validity and Reproducibility of an Electronic Food Frequency Questionnaire in Argentinian Adults. Nutrients 2024, 16, 1564. https://doi.org/10.3390/ nu16111564es
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11086/552573
dc.descriptionNutrients Impact factor 4.8 Indexed en PubMed Citescore 9.2es
dc.description.abstractThis study aimed to validate a semiquantitative electronic food frequency questionnaire (eFFQ) in estimating the intake of a comprehensive list of nutrients and bioactive compounds among adults from six regions of Argentina using multiple 24 h dietary recall (24HR) as a reference. A total of 163 adults completed two administrations of the eFFQ and four 24HRs. The paired t-test/Wilcoxon signed-rank test, Spearman/Pearson correlations, cross-classification, weighted kappa statistics, and Bland–Altman plots were employed to determine relative validity. To determine reproducibility, intraclass correlations (ICC), cross-classification, and weighted kappa statistics were calculated. For relative validity, crude correlations ranged from 0.15 to 0.57; energy adjustment and de-attenuation slightly improved most of these correlations. In cross-classification analysis, agreements within one quintile adjacent to exact agreement (EA ± 1) ranged from 52.2% to ~74%; extreme misclassifications were < 7%. For reproducibility, the crude ICC ranged from 0.29 to 0.85, showing moderate to good correlations for most nutrients. Cross-classification analysis showed agreement levels for the EA ± 1 quintile of 70.6% to 87.7%. Weighted kappa values ranged from 0.21 to 0.62. The results show that this eFFQ is relatively valid in ranking adults according to their nutrient intake and has an acceptable reproducibility, yet it slightly overestimates the intake of most nutrients.es
dc.language.isoenges
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectElectronic food frequency questionnairees
dc.subjectDietary assessmentes
dc.titleValidity and Reproducibility of an Electronic Food Frequency Questionnaire in Argentinian Adultses
dc.typearticlees
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
dc.description.filFil: Gili, Rocio Victoria. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones en Ciencias de la Salud y del Comportamiento; Argentina.es
dc.description.filFil: Gili, Rocio Victoria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.es
dc.description.filFil: Gili, Rocio Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.es
dc.description.filFil: Leeson, Sara. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones en Ciencias de la Salud y del Comportamiento; Argentina.es
dc.description.filFil: Carlino, Belén. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones en Ciencias de la Salud y del Comportamiento; Argentina.es
dc.description.filFil: Carlino, Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.es
dc.description.filFil: Carlino, Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.es
dc.description.filFil: Contreras Guillen, Ismael Alejandro. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones en Ciencias de la Salud y del Comportamiento; Argentina.es
dc.description.filFil: Xutuc, Daniel. Universidad Adventista del Plata; Argentina.es
dc.description.filFil: Teixeira Martins, Marcia Cristina. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones en Ciencias de la Salud y del Comportamiento; Argentina.es
dc.description.filFil: Diaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.es
dc.description.filFil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Ingeniería; Argentina.es
dc.description.filFil: Segovia-Siapco, Gina. Universidad Adventista del Plata. Secretaría de Ciencia y Técnica. Centro Interdisciplinario de Investigaciones en Ciencias de la Salud y del Comportamiento; Argentina.es
dc.description.filFil: Oliveira Da Silva Pacheco, Sandaly. Universidad Adventista de Chile; Chile.es
dc.description.filFil: Pacheco, Fabio Juliano. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.es
dc.journal.countrySuizaes
dc.journal.editorialMDPIes
dc.journal.number1564es
dc.journal.pagination2 - 17es
dc.journal.titleNutrientses
dc.journal.volume16es
dc.identifier.urlhttps://www.mdpi.com/journal/nutrients
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/nu16111564
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-1530-7497es
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1694-954Xes
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4005-7672es
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-0300-6622es
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2959-6982es
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8415-9753es


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution 4.0 International