Show simple item record

dc.contributor.authorCittadini, M. Cecilia
dc.contributor.authorBodoira, Romina
dc.contributor.authorBarrionuevo, Damián
dc.contributor.authorLabuckas, Diana
dc.contributor.authorMartínez, Marcela
dc.contributor.authorMaestri, Damián
dc.date.accessioned2024-07-04T14:51:20Z
dc.date.available2024-07-04T14:51:20Z
dc.date.issued2024-01
dc.identifier.citationCittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820es
dc.identifier.issn0003-021X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11086/552558
dc.description.abstractAbstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic compo- nents. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds.es
dc.language.isospaes
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectAmino acidses
dc.subjectLipid componentses
dc.subjectNeltuma spp.es
dc.subjectPhenolic compoundses
dc.subjectSeedses
dc.titleNutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seedses
dc.typearticlees
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
dc.description.filFil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.es
dc.description.filFil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.es
dc.description.filFil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.es
dc.description.filFil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.es
dc.description.filFil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.es
dc.description.filFil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.es
dc.description.filFil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.es
dc.description.filFil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.es
dc.journal.countryUnited Statees
dc.journal.editorialWiley Online Libraryes
dc.journal.number6es
dc.journal.pagination1-9es
dc.journal.titleJournal of the American Oil Chemists' Societyes
dc.journal.volume101es
dc.identifier.eissn1558-9331
dc.identifier.doiDOI: 10.1002/aocs.12820
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3808-7899es
dc.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2102-308Xes


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International