dc.contributor.author | Cittadini, M. Cecilia | |
dc.contributor.author | Bodoira, Romina | |
dc.contributor.author | Barrionuevo, Damián | |
dc.contributor.author | Labuckas, Diana | |
dc.contributor.author | Martínez, Marcela | |
dc.contributor.author | Maestri, Damián | |
dc.date.accessioned | 2024-07-04T14:51:20Z | |
dc.date.available | 2024-07-04T14:51:20Z | |
dc.date.issued | 2024-01 | |
dc.identifier.citation | Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820 | es |
dc.identifier.issn | 0003-021X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11086/552558 | |
dc.description.abstract | Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from
several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic compo-
nents. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight),
and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were
also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins
accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised
26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from
all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but
could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and
lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other
(predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in
mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value
as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds. | es |
dc.language.iso | spa | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Amino acids | es |
dc.subject | Lipid components | es |
dc.subject | Neltuma spp. | es |
dc.subject | Phenolic compounds | es |
dc.subject | Seeds | es |
dc.title | Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds | es |
dc.type | article | es |
dc.description.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es |
dc.description.fil | Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. | es |
dc.description.fil | Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. | es |
dc.journal.country | United State | es |
dc.journal.editorial | Wiley Online Library | es |
dc.journal.number | 6 | es |
dc.journal.pagination | 1-9 | es |
dc.journal.title | Journal of the American Oil Chemists' Society | es |
dc.journal.volume | 101 | es |
dc.identifier.eissn | 1558-9331 | |
dc.identifier.doi | DOI: 10.1002/aocs.12820 | |
dc.contributor.orcid | https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 | es |
dc.contributor.orcid | https://orcid.org/0000-0002-2102-308X | es |