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dc.contributor.authorVázquez, Carolina
dc.contributor.authorMerlo, Carolina
dc.contributor.authorNoe, Laura Belén
dc.contributor.authorRomero, Carlos Matías
dc.contributor.authorAbril, Adriana
dc.contributor.authorCarranza, Carlos
dc.date.accessioned2022-04-13T14:02:12Z
dc.date.available2022-04-13T14:02:12Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationVázquez, C., Merlo, C., Noe, L. B., Romero, C. M., Abril, A. and Carranza, C. (2013). Sustainability/resilience of soil organic matter components in an Argentinean arid región. Spanish Journal of Soil Science 3(1), 73-77. https://sjss.es/index.php/sjss/article/view/176/sustainability-resilience-soil-organic-matter-components-argentinean-arid-region-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11086/23854
dc.identifier.urihttps://sjss.es/index.php/sjss/article/view/176/sustainability-resilience-soil-organic-matter-components-argentinean-arid-region-
dc.description.abstractThis short communication presents a novel approach to determining the soil sustainability of productive practices in an Argentinean arid region, using the resilience degree of soil organic matter components. The study was conducted in four sites of the Arid Chaco region of the Cordoba province: one undisturbed site, two sites with livestock (with total and with selective clearing) and one site with agriculture. In each site three soil samples were taken and total soil organic matter, fulvic and humic acids, and non-humic substances were analyzed. Variations of each component (%) between each productive practice and the undisturbed site were calculated in order to establish the resilience degree. The livestock soils showed: a) moderate resilience for non-humic substances, b) low resilience for organic matter and humic acids, and c) no resilience for fulvic acids. The agricultural soils showed: a) low resilience for total organic matter and non-humic substances, and b) no resilience for fulvic and humic acids. We conclude that this approach is a powerful tool for establishing management practices according to each particular situation, allowing improved productivity in arid regions.en
dc.description.abstractSe analizó el grado de resiliencia de los componentes de la materia orgánica del suelo para establecer la sustentabilidad de las prácticas productivas en una región árida de Argentina. Se trabajó en cuatro sitios en el Chaco Árido de la provincia de Córdoba: un sitio testigo, 2 sitios con ganadería (con desmonte total y selectivo) y un sitio con agricultura. En cada sitio se tomaron tres muestras de suelo y se analizó en contenido de materia orgánica total, ácido fúlvicos, ácidos húmicos y sustancias no humificadas. Se calculó la variación (%) de cada componente entre los sitios productivos y el sitio testigo, para establecer el grado de resiliencia. En los sitios con ganadería las sustancias no humificadas fueron moderadamente resilientes, la materia orgánica total y los ácidos húmicos escasamente resilientes y los ácidos fúlvicos no resilientes. En el sitio con agricultura la materia orgánica total y las sustancias no humificadas fueron escasamente resilientes, mientras que los ácidos fúlvicos y húmicos fueron no resilientes. Se concluye que este método de evaluación de la sustentabilidad es una excelente herramienta para establecer las prácticas de manejo de acuerdo a cada situación en particular, permitiendo mejorar la productividad de las regiones áridas.es
dc.language.isoenges
dc.rightsAtribución-NoComercial 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceSpanish Journal of Soil Science, 2013; 3 (1), 73-77
dc.sourceISSN: 2253-6574
dc.source.urihttps://sjss.es/index.php/sjss
dc.subjectSueloes
dc.subjectMateria orgánica del sueloes
dc.subjectDesmontees
dc.subjectZona áridaes
dc.subjectRegión chaqueñaes
dc.subjectArgentinaes
dc.titleSustainability/resilience of soil organic matter components in an Argentinean arid regiones
dc.typearticlees
dc.description.versionpublishedVersiones
dc.description.filFil: Vázquez, Carolina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra Microbiología Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Merlo, Carolina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra Microbiología Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Noe, Laura Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra Microbiología Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Romero, Carlos Matías. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra Microbiología Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Abril, Adriana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra Microbiología Agrícola; Argentina.es
dc.description.filFil: Carranza, Carlos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuarias (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi. Estación Forestal INTA Villa Dolores; Argentina.es


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